Facebook onderwijs vacatures
Twitter Onderwijs Vacatures
LinkedIn Onderwijs Vacatures
Spijtenburg Onderwijs

Een verrassende benoeming?

Carlo Brouwers 8-10-2018 16:38
Categorieën: Algemeen, Directie, Management, Raad van Toezicht

Wanneer je als kandidaat door Spijtenburg wordt uitgenodigd voor een voorselectiegesprek, dan vragen wij om voorafgaand aan het gesprek schriftelijk aan te geven in welke mate je voldoet aan het betreffende functieprofiel. In feite betreft dit de schriftelijke variant van het criteriumgericht interviewen. Je noteert in een overzicht in welke mate je voldoet aan een criterium uit het profiel en onderbouwt dit met voorbeelden uit je werkervaring.

Onze opdrachtgevers ontvangen graag kandidaten op gesprek die eerder hebben laten zien dat zij een soortgelijke functie succesvol hebben uitgeoefend. De geschiedenis is immers een belangrijke voorspeller voor de toekomst. Is het echter wel zo vanzelfsprekend om alleen op basis van gestelde criteria passende kandidaten voor te dragen? Lopen we met deze passende en ‘veilige’ voordracht niet het risico dat we meer homogeniteit realiseren?

Hoe waardevol is het om daarnaast ook (één of meerdere) kandidaten voor te dragen uit een andere branche, met andere competenties of met een minder groot aantal jaren werkervaring? Kandidaten die zich graag committeren aan de organisatiedoelen en zich graag verbinden met de toekomstige collega’s, maar afwijkend, of misschien beter gesteld, aanvullend zijn ten opzichte van het huidige (management)team of de organisatie. Deze kandidaten zullen andere vragen stellen, vanuit nieuwsgierigheid en verwondering wat organisaties dwingt om duidelijk te zijn waar ze voor staan wat kan leiden tot bijstelling, of vernieuwing.

Natuurlijk gaat Spijtenburg voor de best mogelijke voordracht, maar het echt goed luisteren naar de opdrachtgever kan ook betekenen dat we met lef, vanuit de beste bedoelingen, een kandidaat voordragen die de organisatie (nog) verder brengt. Spijtenburg staat voor het inzetten van de beste mensen, voor kwaliteit, maar staat ook voor vernieuwing. En soms betekent dat een verrassende benoeming.

Reacties (1)

drs. Roel T.B. Jansen 9-10-2018 15:09
Ik maak graag kennis met organisaties die inzien dat een cultuurverandering alleen of júist zal plaatsvinden wanneer er nieuwe mensen worden geworven die juist NIET uit de zelfde branche komen. Mijn ervaring is dat culturen zichzelf juist in stand houden door "ons soort mensen" aan te nemen omdat "we elkaar zo goed begrijpen en dezelfde jargon hanteren". En daarmee aantonen een cultuurverandering wel met de mond belijden maar in de praktijk niet serieus nemen. Op de school waar ik 8 jaar in de RvT zat, hebben we een vz CvB geworven met een achtergrond in de Marine en fabrikant van hardware. Iemand die regelmatig de vraag kon stellen "waarom doen jullie het zo?" en "vat dat document nu eens in twee pagina's samen" ipv een duimdik stuk te moeten lezen. Samengevat ben ik sterk voorstander van een samengestelde directie /RvT van mensen uit het vakgebied aangevuld met mensen die de juiste vragen kunnen stellen (ómdat ze juist uit een andere branche komen en daarmee een andere kijk hebben).

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Spijtenburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close